1 ноември – Ден на народните будители във Второ ОУ „Гоце Делчев“.
Вълнуващо започна първият учебен час за всички ученици в петък на 29.10.2021 г. Децата, заедно със своите учители рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ и изброиха имената на част от будителите.

 

Патриотичният дух във училището завладя всички, когато деца, облечени в народни носии, поднесоха на своите учители значки с лика на патрона на училището и надпис „Съвременен будител“.

Началото и краят на всеки учебен час се известяваше с „Химн на народните будители“, който напомняше на учениците, че огънят, запален от будителите, не трябва да угасва.

В последните минути от третия учебен час , четвъртокласници изненадаха всички с рецитал по радиоуредбата на училището.

Учениците от 3а клас, с класен ръководител г-жа Вангелийка Жбантова отправиха поздрав към всички, като изпяха песента за народните будители – „Ден на народните будители“.

По един нетрадиоционен начин, празника отбелязаха и учениците от 4.а клас, с класен ръководител госпожа Язикова. Те направиха поход до параклиса над село Мосомище и там представиха тематичния рецитал, който бяха подготвили децата.

Учениците от 3.а клас и техните учители – г-жа Жбантова и г-жа Павлова, сведоха глави пред паметта на героите борили се за пребъдването на българския дух и изразиха почитта си към тях като рецитираха стихове и пяха патриотични песни. Учениците поднесоха цветя пред паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев и Пейо Яворов.

 

 

Госпожа Мария Михайлова, родител на дете от класа, направи жест към учениците като им подари портрет на Васил Левски, нарисуван от художника No Name Art.

Подобни портрети са част от инициативата „Бъдеще за миналото“ и са създадени с цел да помним и никога да не забравяме нашето минало и неговите славни герои и будители.

Отбелязването на деня на народните будители във Второ ОУ „Гоце Делчев“ бе истински празник на духовността!