ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК / ПОЛЕЗНО ЗА РОДИТЕЛИ

Електронен дневник: https://app.shkolo.bg/

Информация за електронно четими учебници: https://www.mon.bg/bg/100428

Три полезни книги за учители и родители

Преходът от детството към юношеството е рязък и стръмен. При туземните племена той се отбелязва чрез ритуали на инициация на децата, навлезли в пубертета – това са церемониите, които отбелязват преминаването на детето в света на възрастните. В съвременното общество този преход е много по-дълъг и по-неопределен, отколкото в примитивните общности.

Научете повече от прикачените книги:

Юношеството – Патрик Деларош
Тийнеджърите – Франсоаз Долто
Детето - как да го обичаме истински

Как да отгледаме всестранно-развито момче, 10 насоки

Да отгледаш грижливо, внимателно и всестранно-развито момче, може да бъде истинско предизвикателство. Голяма част от момчетата са по-заинтересовани от видео игрите и Трансформърс героите, отколкото към общуването с хората и социалното приобщаване. Някои от тях пък са толкова палави и шумни, че става още по-трудно да се съсредоточават върху нещата. Без значение какво е вашето момченце, ние имаме няколко ефективни начина, чрез които да го побутнем към това да се превърне в щастлив и завършен човек.

  • Бъдете ангажирани с това какво се случва в детската градина или в училище. Говорете често с учителите на сина си, за да разберете как се справя, кои са силните и кои слабите му страни. Кажете им, според вас кои са. Следете му домашните и му помагайте, ако се налага. Окуражавайте го да чете, да разказва или поне да слуша поне по една приказка на ден.
  • Позволявайте му да изразява емоциите си. Дори в днешно време, когато понятията мъжко-женско имат по-нов облик, от момчетата често се очаква да сдържат сълзите си или да преглъщат гнева си, докато на момичетата им е позволено по-свободно да изразяват емоциите си. Когато вашият син се разстрои, окуражете го да изрази и покаже спокойно чувствата си. И нека това продължи, толкова дълго, колкото е необходимо. След като се успокои, може да поговорите с него за това как се чувства и какво е предизвикало негативните усещания. Помогнете му да ги назове с имената им – дали е бил обиден, ядосан, наранен, разочарован или тъжен.
  • Давайте му достатъчно физическа близост. Проучвания показват, че майките и татковците имат по-малко физически контакт с дъщерите си, от колкото със синовете си, след като детето проходи. Но момиченцата не са единствените, които имат нужда да бъдат прегръщани и милвани. Целувка от мама и татко ще помогне да момчето ви да се чувства сигурно и в безопасност. С възрастта, момчетата започват да се притесняват от прегръдките и целувките на родителите си, особено пред приятели. Но дори да се дърпат, те все пак имат нуждата от ласка и обич точно толкова много, колкото и преди. Така че, за да се съобразите с тези му притеснения, все пак го гушкайте и целувайте, но малко по-прикрито – бърза прегръдка, когато няма никой наоколо, леко потупване по рамото, когато правите нещо заедно в кухнята, например, целувката за лека нощ.
  • Не се опитвайте да му намалите оборотите. Момчетата обикновено имат неизчерпаема енергия и ако нямат достатъчно възможност да тичат, скачат, да се катерят, за да изпуснат парата, могат да се чувстват потиснати и затворени. Но му напомняйте, че има и места, като класната стая, например, в които трябва да превключат на по-ниска предавка.
  • Не се притеснявайте, ако не се държи съвсем „по мъжки”. Дори и най-твърдите мъже имат своята нежна страна. Малкото момче, което обича да гушка плюшената си играчка, развива умения, които не бива да се подценяват и ще му служат добре, когато стане възрастен мъж.
  • Давайте му шанс да усъвършенства социалните си умения. Повечето момчета създават близки приятелства по-трудно от момичетата. Те предпочитат да играят в групи или да се борят за лидерство. Помогнете му да укрепи приятелствата „един с един”, като организирате срещи за игра, окуражавате го да споделя играчките си, да се държи мило и да използва добрите маниери.
  • Направете музиката част от живота му. Свиренето на музикален инструмент ще даде на сина ви ценното чувство за завършеност. Проучванията показват, че уроците по музика изострят умения като мислене, съсредоточаване и подобряват паметта. Ако момчето ви предпочита групови дейности, може да помислите за участие в хор или пък да го запишете на някакъв вид танци. Друго предимство на тези занимания е, че те не могат да бъдат упражнявани вкъщи, което най-вероятно ще му хареса като вариант. Когато порасне достатъчно, водете го на концерти или подходящи за възрастта му мюзикъли.
  • Окуражавайте и уважавайте интересите му, дори да не да съвсем „момчешки”. Ако вашият син иска да ходи на уроци по танци, неговите приятели могат да му се присмиват, което го поставя в доста неприятна ситуация. Но ако успеем да му внушим достатъчно силно чувство на себеуважение и да го окуражаваме да приема различията на другите, ще му бъде по-лесно да се справи с подигравките на тема „различност”. Така че, ако момчето ви иска да танцува, нека. Освен това, следващата година вероятно ще иска да се запише на баскетбол, а на по-следващата – да ходи на карате.
  • Забелязвайте и хвалете позитивното. Често момчешкото поведение, дори когато е подходящо за възрастта на детето, може да бъде трудно за нас, възрастните, да се справим с него. И в резултат на това, те биват порицавани, мъмрени и постоянно поправяни и вкъщи, и в градината,и в училище. Дори се случва така, че родителите на момичета се оплакват, че момчетата получават повече внимание, без да се замислят, че голяма част от него е отрицателно. Какво може да направим? Използвайте всяка възможност, когато забележите, че момчето ви се държи добре или прави нещо както трябва и му го показвайте. Нека то знае, че вие оценявате усилията му да се контролира и канализирайте енергията му в занимания, които са конструктивни и възнаграждаващи.
Обществен съвет
ВИЖ
Механизъм за съвместна работа на институциите
ВИЖ