Полезно за родители…

Седмично меню – обедно хранене

Седмично меню – обедно хранене
Уважаеми родители, съгласно ПДУ може да извинявате до 3 дни отсъствия на Вашето дете. Образец на уведомително писмо до класния ръководител - Уведомително писмо от родител за извиняване на отсъствия до 3 дни.
 
Три полезни книги за учители и родители

Преходът от детството към юношеството е рязък и стръмен. При туземните племена той се отбелязва чрез ритуали на инициация на децата, навлезли в пу¬бертета – това са церемониите, които отбелязват преминаването на детето в света на възрастните.
В съвременното общество този преход е много по-дълъг и по-неопределен, отколкото в примитивните общности.
Научете повече от прикачените книги:
Юношеството – Патрик Деларош
Тийнейджърите – Франсоаз Долто
Детето – как да го обичаме истински

 Как да отгледаме всестранно-развито момче
10 насоки

Да отгледаш грижливо, внимателно и всестранно-развито момче, може да бъде истинско предизвикателство. Голяма част от момчетата са по-заинтересовани от видео игрите и Трансформърс героите, отколкото към общуването с хората и социалното приобщаване. Някои от тях пък са толкова палави и шумни, че става още по-трудно да се съсредоточават върху нещата.
Без значение какво е вашето момченце, ние имаме няколко ефективни начина, чрез които да го побутнем към това да се превърне в щастлив и завършен човек.

1

Бъдете ангажирани с това какво се случва в детската градина или в училище.
Говорете често с учителите на сина си, за да разберете как се справя, кои са силните и кои слабите му страни. Кажете им, според вас кои са. Следете му домашните и му помагайте, ако се налага. Окуражавайте го да чете, да разказва или поне да слуша поне по една приказка на ден.

2Позволявайте му да изразява емоциите си.
Дори в днешно време, когато понятията мъжко-женско имат по-нов облик, от момчетата често се очаква да сдържат сълзите си или да преглъщат гнева си, докато на момичетата им е позволено по-свободно да изразяват емоциите си. Когато вашият син се разстрои, окуражете го да изрази и покаже спокойно чувствата си. И нека това продължи, толкова дълго, колкото е необходимо.

След като се успокои, може да поговорите с него за това как се чувства и какво е предизвикало негативните усещания. Помогнете му да ги назове с имената им – дали е бил обиден, ядосан, наранен, разочарован или тъжен.

3Давайте му достатъчно физическа близост.
Проучвания показват, че майките и татковците имат по-малко физически контакт с дъщерите си, от колкото със синовете си, след като детето проходи. Но момиченцата не са единствените, които имат нужда да бъдат прегръщани и милвани. Целувка от мама и татко ще помогне да момчето ви да се чувства сигурно и в безопасност.
С възрастта, момчетата започват да се притесняват от прегръдките и целувките на родителите си, особено пред приятели. Но дори да се дърпат, те все пак имат нуждата от ласка и обич точно толкова много, колкото и преди. Така че, за да се съобразите с тези му притеснения, все пак го гушкайте и целувайте, но малко по-прикрито – бърза прегръдка, когато няма никой наоколо, леко потупване по рамото, когато правите нещо заедно в кухнята, например, целувката за лека нощ.

4Не се опитвайте да му намалите оборотите.
Момчетата обикновено имат неизчерпаема енергия и ако нямат достатъчно възможност да тичат, скачат, да се катерят, за да изпуснат парата, могат да се чувстват потиснати и затворени. Но му напомняйте, че има и места, като класната стая, например, в които трябва да превключат на по-ниска предавка.

5Не се притеснявайте, ако не се държи съвсем „по мъжки”.
Дори и най-твърдите мъже имат своята нежна страна. Малкото момче, което обича да гушка плюшената си играчка, развива умения, които не бива да се подценяват и ще му служат добре, когато стане възрастен мъж.

 

6Давайте му шанс да усъвършенства социалните си умения.
Повечето момчета създават близки приятелства по-трудно от момичетата. Те предпочитат да играят в групи или да се борят за лидерство. Помогнете му да укрепи приятелствата „един с един”, като организирате срещи за игра, окуражавате го да споделя играчките си, да се държи мило и да използва добрите маниери.

7Направете музиката част от живота му.
Свиренето на музикален инструмент ще даде на сина ви ценното чувство за завършеност. Проучванията показват, че уроците по музика изострят умения като мислене, съсредоточаване и подобряват паметта.
Ако момчето ви предпочита групови дейности, може да помислите за участие в хор или пък да го запишете на някакъв вид танци. Друго предимство на тези занимания е, че те не могат да бъдат упражнявани вкъщи, което най-вероятно ще му хареса като вариант. Когато порасне достатъчно, водете го на концерти или подходящи за възрастта му мюзикъли.

8Окуражавайте и уважавайте интересите му, дори да не да съвсем „момчешки”.
Ако вашият син иска да ходи на уроци по танци, неговите приятели могат да му се присмиват, което го поставя в доста неприятна ситуация. Но ако успеем да му внушим достатъчно силно чувство на себеуважение и да го окуражаваме да приема различията на другите, ще му бъде по-лесно да се справи с подигравките на тема „различност”. Така че, ако момчето ви иска да танцува, нека. Освен това, следващата година вероятно ще иска да се запише на баскетбол, а на по-следващата – да ходи на карате.

9Бъдете ангажирани с това какво се случва в детската градина или в училище.
Говорете често с учителите на сина си, за да разберете как се справя, кои са силните и кои слабите му страни. Кажете им, според вас кои са. Следете му домашните и му помагайте, ако се налага. Окуражавайте го да чете, да разказва или поне да слуша поне по една приказка на ден.10

Забелязвайте и хвалете позитивното
Често момчешкото поведение, дори когато е подходящо за възрастта на детето, може да бъде трудно за нас, възрастните, да се справим с него. И в резултат на това, те биват порицавани, мъмрени и постоянно поправяни и вкъщи, и в градината,и в училище. Дори се случва така, че родителите на момичета се оплакват, че момчетата получават повече внимание, без да се замислят, че голяма част от него е отрицателно.

Какво може да направим? Използвайте всяка възможност, когато забележите, че момчето ви се държи добре или прави нещо както трябва и му го показвайте.  Нека то знае, че вие оценявате усилията му да се контролира и канализирайте енергията му в занимания, които са конструктивни и възнаграждаващи.

(Източник: http://www.purvite7.bg)

Механизъм за съвместна работа на институциите

План за работа на УКС за противодействие на училищния тормоз и агресия, 2017-18 и процедури при установен училищен тормоз Телефон 0800 10 112 и електронна поща obhvat@mon.bg за подаване на сигнали Междуинституционален механизъм Решение №373 от 05.07.2017 г. на МС за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и …

View page »

Обществен съвет

Състав на Обществения съвет към  Второ ОУ „Гоце Делчев“ избран на 17.12.2019г. на ОБЩО СЪБРАНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ   1. Мария Парапанова – представител на родителите, председател на ОС. 2. Иван Биларев – представител на родителите, зам. председател на ОС. 3. Мария Михайлова – представител на родителите, протоколчик. 4. Ивелина Шарланджиева – представител на родителите, член. …

View page »